Killicomaine Community Centre

Construction of a new extension and renovation of the existing facilities at Killicomaine Community Centre.

 

The existing Killicomaine Centre comprised a Main Hall, entrance foyer, kitchen, office and ancillary spaces constructed circa 1975 with additional stores added in 1999 by way of a gable extension. The construction is traditional block cavity rendered, with concrete tile roof on timbers, on steel purlins all on steel trusses. The site incorporated some bitmac car parking space and a children’s play area.

Demolitions removed the kitchen, entrance hall, toilets and the ancillary spaces leaving the Main Hall and the rear stores. The concrete tiles were removed from the main hall structure and new fibre cement slates added. The extended gable end roof was removed entirely, the walls built up and a new roof installed. The Main Hall and store floors were removed and reinstated under the refurbishment.

The Main Hall and stores received various alterations including the replacement of all windows ceilings, doors and a total internal and external finishes refurbishment. All existing Mechanical and Electrical services were replaced with new.

The new build works provided for a new entrance hall, lobby, multi-purpose studio, staff office, toilets, kitchen and a preschool facility.

Site works included the provision of a new car park with lighting, refurbished road access with road lighting, new pedestrian footway, relocation and refurbishment of the existing children’s play park and the installation of a new floodlit Multi Use Games Area.

 

Access to the adjacent football pitch and changing facilities was required throughout the duration of the contract.

Client: 
Craigavon District Council
Value: 
£1 million
Duration: 
58 weeks
Design: 
Michael Whitley Architects