The Lakeland Forum

McAleer & Teague completed the Design & Build Lakeland Forum Extension and Refurbishment to create a revitalised and attractive, modern leisure centre in a Town Centre location.

Our Design & Build proposal not only breathed new visual life into the external and internal appearance of the building, but added greater usability and inclusiveness through the arrangement of spaces and re-ordering of activities.The phased project entailed the provision of a new attractive and visually apparent main entrance with double height entrance zone fully glazed on the external wall. Extension of the existing pool area providing viewing gallery, group changing rooms, family changing rooms, disabled changing etc. Refurbishment of the existing main hall, dry/wet changing areas, multipurpose rooms, canteen and kitchen.

Undertaken on a phased basis, as agreed with the Centre Manager, the works enabled the continued use of the centre with minimum disruption during the construction period. In fact the foot fall increased year on year during the construction period.

Many services relocations and disconnections were carried out during quite times or out of hours to reduce the impact of the works to occupants throughout the year.

Extensive mechanical and electrical works were completed in line with industry's best practice in sustainable design and incorporated many environmental features, such as highly efficient hi/lo twin boilers, solar panels, energy efficient lighting with passive infra-red sensors, optimisation of solar gain, air destratification, etc.

Detailed mechanical and electrical coordination ensured the new, highly serviced elements could be incorporated with the existing building fabric.

Curved steel was incorporated into the construction of the new pool viewing gallery to provide an elevated seating arrangement within the confined existing external plant area. The steel work was sheeted externally with rolled metal cladding and complemented with powder coated flashings and down pipes.

The restricted nature of the site required satellite site compounds, with detailed traffic management plans implemented to ensure safe pedestrian zones.

The fact that the site was bound on two sides by water created many logistical problems in relation to site deliveries, cranage, working at height, foundations and health & safety. Regular risk meetings with the client, design and site team ensured practical measures could be put in place prior to works commencing.

 

External works included the complete reorganising of the adjoining areas leaving easy identifiable entrances. Detailed planning and daily coordination ensured site staff, centre staff and members of the public could interact safely. The project had no reportable injuries.

The regular review meetings and updating of the project spend ensured the project was completed within the clients desired budget.

Client: 
Fermanagh District Council
Value: 
£1.4 million
Duration: 
48 weeks
Design: 
Mullarkey Pedersen Architects