Chrono Centre

The provision of a 3 storey new build facility to link into the existing Centre for Climate, the Environment, and Chronology on a sloping urban site.

Accommodation includes specialist laboratories for carbon dating analysis, support facilities, teaching classrooms and postgraduate research offices. A new entrance and reception hall adjoins the staff facilities, leading onto a feature staircase flanked by two full height flanking walls. The stair links the new buildings at a change of level in the site.

The palette of materials and their planar ensemble reflects the operation of the users; that of research into geological and historical strata.

The development extends to c1250sqm on three floors and the location adjacent to the existing Palaeocology building is designed to provide a shared entrance and central reception area to bring the Centre together as a single entity.

The construction comprised demolition of two existing terrace properties, piling, in-situ concrete ground beams, steel frame, traditional roof structure comprising timber/steel with slated roof finish and single ply membrane flat roof, masonry walls, cladding and curtain walling, internal walls to block work and stud partitions, complete with mechanical and electrical service installation.

The development has greatly enhanced the range of services and expertise for the University, and the state-of-the-art facility will allow the University to further increase its standing throughout the world.

 

Client: 
Queens University Belfast
Value: 
£1.8 million
Duration: 
48 weeks
Design: 
Tate Stevenson Architects