SW College & Library

The construction of a new 3 storey South West College with an integrated 2 storey Library on a restricted site.

The construction of Cookstown's South West College and Library was a complex project on an existing and restricted, town centre site.

As Principal Contractor, the focus of McAleer & Teague’s attention was the continued operation of the existing buildings throughout the construction period, including the maintenance of all fire/emergency routes and security arrangements and the continued smooth running of equipment that could no experience loss of power during the construction phase.

The project entailed the construction of a new community building with integrated library and college on the Burn Road Cookstown, consisting of a three storey section with roof space plant room and part two storey library.

The phased works comprised the demolition of existing single storey buildings to rear of site, including asbestos removal and utility disconnection / removal and relocation.

The new building comprised piled foundations, with concrete floor slabs, a structural steel frame, profiled metal deck flooring with concrete topping, pre-cast concrete stairs, insulated plaster façade, Kingspan cladding panels, aluminum polyester powder coated double glazed windows / curtain walling, a built-up flat roof, standing seam aluminum pitched roofs and smooth red brick cavity walls. The building was complete with mechanical and electrical services and lift installation.

The site's location in a prominent town centre site, adjacent to the existing library, shops and public car parking, presented logistical difficulties for the site management team due to the high volume of pedestrians and vehicular traffic, regular liaison with the adjoining property owners, general public and local council ensured the continued smooth operation of local facilitates. Deliveries to the site where organised to avoid congestion to traffic routes, connection to existing service beyond the site where complete out of hours to minimise disruption to supplies, piling was monitored for noise and vibration to ensure it stayed within agreed limits.

The new facility now provides open plan, cellular layouts to accommodate a range of functions from community meeting rooms to study group rooms. One of the unique finishes used in the building was the single block external wall to the two story section of the building which was clad with insulation and rendered. This application proved to be a resounding success not only in the speed of application but also the high quality finished product.

The project was completed within budget and programme including the decanting of the existing library building, subsequent demolition and reorganising of car parks and footpaths.

 

Client: 
East Tyrone College of Further & Higher Education
Value: 
£3.5 million
Duration: 
56 weeks
Design: 
John Neil Partnership