Royal Victoria Hospital

Works comprised the refurbishment, on a phased basis, of various occupied buildings for Queens University on the Royal Victoria Hospital site, including the Grade B Listed Mulhouse Building.

Clinical Science ‘A’;

Refurbishment work to the ground, first and second floors to create generic research laboratory accommodation with associated secondary laboratory space, animal holding rooms, write up rooms, office accommodation, lift replacement, upgraded main entrance, ground floor lobby area and a reconfigured reception/ administration space for the CVVS. The existing central access stair will be extended from first floor up to the third floor.

Clinical Science ‘B’;

Refurbishment work to the third floor to provide additional academic office accommodation, upgrade of the existing toilets facilities, the creation of a flexible social space, tea and coffee making facilities, post graduate study/ computer facilities, meeting/conference room & lift refurbishment. A roof top lantern will be provided at third floor level forming a new corridor and break out area below.

Mulhouse;

Works to the listed Mulhouse building includes refurbishment of the first floor to provide new academic offices, meeting rooms, seminar room, kitchen facilities, staff areas, new toilets and reception. Ground floor works include the reconfiguration of the main entrance, new shower room, meeting rooms and student lounge area. The existing bridge link to the first floor will also be replaced.

Institute of Pathology

Alterations and refurbishment of part of Lower Ground and Ground Floors to provide Laboratory and Office Accommodation including new internal walls and doors and new finishes, fittings and associated mechanical and electrical services installations.

 

McAleer & Teague undertook extensive mechanical and electrical coordination to ensure highly serviced rooms could be accommodated within the existing structure. Regular liaison with the client ensured works could be coordinated around lecture schedules and building usage.

Client: 
Queens University Belfast
Value: 
£5.1 million
Duration: 
42 weeks
Design: 
Ostick & Williams/BMJ